COV IJzerlo

Historie

Vliegen voor vrede

Op 25 juni kort voor middernacht steeg op de Engelse luchtmacht basis Chedburgh een Short Stirling bommenwerper BK767 op, om samen met  andere bommenwerpers een aanval te doen op het industriegebied van Gelsenkirchen.

Stirling bommenwerper

Op 26 juni om tien over één vliegt een bommenwerper boven de Achterhoek. Vanaf Venlo is de Duitse nachtjagerpiloot Ludwig Meister met zijn Messerschmitt 110 samen met zijn boordmarconist opgestegen om de Engelse vliegtuigen te onderscheppen. Boven Aalten krijgt hij het op 4 kilometer hoogte vliegende Britse vliegtuig in zicht. Hij vuurt een aantal 2 cm granaten af die doel treffen. Mede doordat alle bommen nog aan boord zijn, vliegt de Stirling onmiddellijk in brand. Een gedeelte van de bemanning kan het vliegtuig nog verlaten voordat het in IJzerlo neerstort tussen de boerderijen van de familie van Lochem en ter Horst.

Twee van de bemanningsleden overleefden de crash, maar werden door de bezetters gevangen genomen. De lichamen van de 5 overleden bemanningsleden zijn naar Aalten overgebracht. Daar zijn ze op  29 juni op de begraafplaats Berkenhove begraven.

 

Het kort na de oorlog uitgebrachte boek: “Aalten in bezettingstijd” vermeld hierover het volgende:

26 juni : Van 1 tot half 3 ’s nachts luchtalarm. Bij G.J. van Lochem in IJzerlo valt een Britsch vliegtuig brandend neer. Van de 7 inzittenden vond men 5 piloten dood in de buurt van het toestel. De beide overlevenden liepen helaas den verkeerden kant op. Bij Hempden werden ze ingerekend.

 Dinsdag 29 juni vond op de begraafplaats “Berkenhove” een korte plechtigheid plaats. De vijf omgekomen vliegers werden met militaire eer begraven. Ter vermijding van demonstraties was de omgeving van het kerkhof afgezet. Slechts enkele genoodigden waren, behalve eenige Duitsche officieren, aanwezig. Ds. J.D. Stegeman bad het “Onze Vader”, terwijl een officier van de Wehrmacht eeen korte toespraak hield. Den Zondag daarop trokken honderden Aaltenaren naar “Berkenhove”. Ondergrondsche strijders hadden hun gevallen vrienden geëerd door een groote krans met enorme linten op het middelste graf te leggen. Later de den dag werden op hooger last de linten verwijderd alsmede de aangebrachte woorden “Gebroken vleugels, onsterfelijke roem”.

 

Van de krans is onderstaande foto bewaard gebleven: