Christelijke Oranjevereniging IJzerlo

In het bos aan de Huisstededijk werd op 13, 14, 20, 21 en 22 augustus 2015, na maanden van intensieve voorbereiding, het openluchtspel "Totem" opgevoerd. Totem mag met recht het predicaat 'made in IJzerlo' dragen. Spelers, decorbouwers, mensen van licht en geluid, kleding, special effects, grime, toneelmeesters, souffleuse en regisseur kwamen vrijwel allemaal uit IJzerlo.

Ook de schrijvers Arjan Tolkamp, Robin van Eerden en Marijn Kraaijenbrink komen uit onze buurtschap. Zij waren het die in hun overmoed een jaar of 4 daarvoor aangaven wel even een openluchtspel te willen schrijven. Ze hebben het meer dan waar gemaakt.

Totem decorschets 800

Plot:
Totem vertelt het verhaal ven een kleine dorpsgemeenschap. Het dorp oogt anders dan doorsnee dorpen, door het gebruik van materialen die niet altijd gangbaar zijn in de bouw.
Het dorp bestaat uit enkele huisjes. In elk huisje woont een dorpeling, maar deze bedrijft er ook zijn vak, zoals een kleermaker, een smidse of een klein hospitaal. Centraal in het dorp trekt een totem de aandacht. Deze idyllische dorpsgemeenschap bestaat uit gezinnen met kinderen, ouderen en alleenstaanden die allen erg op elkaar zijn aangewezen. Zij zijn namelijk de enige overlevenden van een ramp die veertig jaar eerder voltrok. Om de gemeenschap te leren kennen maken we kennis met de alledaagse rituelen in het dorp, de ontstaansgeschiedenis, maar ook de bedreigingen van buitenaf die zich voordoen als gevolg van de grote ramp.

Op een dag komt er een mysterieuze vreemdeling het dorp binnen, duidelijk gewonde door een nog onbekende oorzaak. Met de komst van deze indringer neemt het aantal rampen toe. Enkele dorpelingen schrijven deze toename toe aan de komst van de vreemdeling, anderen nemen hem juist in bescherming. Dit leidt tot tweespalt in het dorp en steeds meer zaken die vanzelfsprekend leken worden in twijfel getrokken.

Waarom zitten zij in een geisoleerde omgeving als zij niet de enige overlevenden zijn van de grote ramp?

Totem deelnemers 800

 Rolverdeling:    
 Eerwaarde  Groepsoudste  Wilma Winkelhorst
 Honor  Groepsleider  Johan van Eerden
 Amora  Medicijnvrouw  Elize Wikkerink
 Henna  Kleermaakster, vrouw van Ingvar  Henriette Helmink
 Ingvar  Bouwvakker, man van Henna  Gerben Kraaijenbrink 
 Simon  Zoon van Ingvar en Henna  Wander Eppink
 Borus  Smid  Arjan van Lochem
 Ideos  Uitvinder  Erik Westendorp
 Diane  Stroper  Kimberly Mateman
 Olivia  Vrouw van Fret, voedselvoorziening   Bianca van den Berg
 Fret  Molenaar, man van Olivia  Jelmer Koskamp
 Polle  Boer  Harry Eenink
 Modo  Klokkenluider  Robert Drenthel
 Vremde    Jochem Neerhof
 Dr. Basthert  Dokter  Peter Kremers
   Doktersassistente  Lisa Hoftijzer
 Kinderen:    
 Zelone    Syl Schoppers
 Leyla    Lotte Tolkamp
 Thoma    Jesse Ruwhof
 Eva    Quincy Bekkers
 Alisha    Niké van Eerden
 Melvin    Lisa Doornink
 Madé    Maud Schoppers
 Soldaten:  Ard Wassink, Geert Keuper, Peter Vaags, Frank Rutgers,
 Evert-Jan Groot Nibbelink, Frank Koskamp, Bennie ter Horst 
 Dorpsbewoners:   Annieck Eppink, Hilde Wikkerink, Wieke van Ewijk,
 Gijs Hoftijzer, Wessel Hoftijzer, Florian Neerhof,
 Tijmen Westendorp
 
 Regisseur:  Remco Wassink
 Souffleuse:  Hester van Schijndel
 Toneelmeesters:  Gerrit Luiten, Ard Wassink
 Licht en geluid:  Rob Keunen(Sound-Solution), Jan Eenink
 Kleding:  Liesbeth Hoftijzer, Laura Brusse, Leone Brusse,
 Joanne Diersen, Riek Elburg, Trudy Heuzinkveld,
 Ellie Hoftijzer, inna Kämink, Anita Kraaijenbrink,
 Gerri Kraaijenbrink, Dini Luimes, Betsie Luiten,
 Hester Pennings, Elesbeth Winkelhorst
 Decor en effecten:   Bennie Ter Horst, Geert Keuper, Peter Vaags,
 Frank Rutgers, Evert-Jan Groot Nibbelink,
 Frank Koskamp, Jelmer Koskamp, Ronnie Pennings,
 Hans te Beest, Harry Eenink, Hans Groot Nibbelink
 Grime:  Nicol Klein Nijenhuis, Annieck Eppink, Wieke van Ewijk,
 Hilde Wikkerink
 Schrijvers:  Arjan Tolkamp, Robin van Eerden en Marijn Kraaijenbrink

 Totem omgevingschets 800

P1040120 groep

Openluchtspel 'Totem' IJzerlo, een verfrissende openluchtbelevenis

IJzerlo - Op donderdagavond 13 augustus vond de eerste voorstelling plaats van het Openluchtspel: 'Totem' in IJzerlo. Een traditie, elke vijf jaar, vanaf 1980 wordt een openluchtspel opgevoerd door de Christelijke Oranjevereniging IJzerlo. De vorige openluchtspelen: 'Huusken Adriaanse', 'Marjatta' en 'De Eeuw van mijn Dorp' werden opgevoerd bij de feestweide aan de Huisstededijk, telkens onder regie van Anton Navis en Rudolf Brunsveld. Zij hebben het stokje overgedragen aan de jongere generatie. Met een nieuw en vernieuwend stuk: 'Totem' presenteerden de schrijvers Arjan Tolkamp, Robin van eerden en Marijn Kraaijenbrink zich aan het publiek. Een verfrissend stuk! Het openluchtspel, eigenlijk een openluchtbelevenis, speelt zich af in een klein dorp.
Het dorp oogt anders dan doorsnee dorpen, door het gebruik van materialen die niet altijd gangbaar zijn in de bouw. Het dorp bestaat uit enkele huisjes. In elk huisje woont een dorpeling, maar deze bedrijft er ook zijn vak, zoals een kleermaker en de smid. Centraal in het dorp trekt een totempaal de aandacht. De dorpsgemeenschap bestaat uit enkele gezinnen met kinderen, ouderen of alleenstaanden die allen erg op elkaar zijn aangewezen. Ze zijn namelijk de enige overlevenden van een grote ramp, die veertig jaar geleden heeft plaatsgevonden. Op een dag komt er een mysterieuze vreemdeling het dorp binnen, duidelijk gewond door een onbekende oorzaak. Met de komst van deze indringer neemt het aantal rampen ook toe, o.a. een aardbeving, stormwind.
Enkele dorpelingen schrijven deze gebeurtenissen toe aan de komst van deze vreemdeling, anderen nemen hem juist in bescherming. Dit leidt tot tweestrijd in het dorp en het zorgt voor een bijzonder openluchtspel. In het Openluchtspel vervullen veel jongeren een rol. De rol van de groepoudste; de Eerwaarde wordt gespeeld door Wilma Winkelhorst. Zij, bekend als oud-wethoudster van de gemeente Aalten, speelt haar rol met verve. De buurtschap IJzerlo is er de afgelopen twee jaar flink druk mee geweest. Veel mensen hebben de afgelopen tijd een tomeloze inzet getoond om te laten zien waar een kleine gemeenschap, groot in kan zijn. Wie het openluchtspel wil zien kan nog terecht op 20, 21 en 22 augustus.

voertuig

Scène uit Totem: uitvinder Ideos toont zijn nieuwste idee aan de medebewoners: een nieuw watertransportsysteem.
--FOTOBRON--foto Jan van den Brink

'Totem' boeit door decor, effecten en plot

IJZERLO

DOOR ROEL OOSTERINK

In de speelfilm The Truman Show zet een vallende studiolamp hoofdpersoon Truman Burbank aan het denken over zijn leven. In het openluchtspel Totem dat donderdagavond voor het eerst werd opgevoerd in het bos in IJzerlo is het de vondst van de gewonde vreemdeling Vremde die mensen aan het denken zet.

Hebben de twee verhalen met elkaar te maken? Ja, maar dat zullen we op deze plaats niet onthullen, omdat er op 20, 21 en 22 augustus nog voorstellingen zijn.

Het verhaal: een kleine gemeenschap heeft zich in een bos verscholen nadat de aarde is getroffen door atoomrampen en natuurgeweld. Met het materiaal dat nog voorhanden was, hebben de mensen een nederzetting opgebouwd en zijn ze dankzij landbouwgrond zelfvoorzienend. Dat gaat veertig jaar goed, totdat kinderen een gewonde vinden.

Met het binnenhalen van de vreemdeling, halen de bewoners ook tweespalt binnen hun veilige muren. Dat leidt tot irritatie, ruzie en echtelijke twisten. In dat verband moet het spel van Henriette Helmink worden geroemd die als kleermaakster Henna en vrouw van de impulsieve bouwvakker Ingvar ('Gooi die vreemdeling in het moeras') de medebewoners tot redelijkheid en medemenselijkheid maant.

De Christelijke Oranjevereniging wilde met het stuk ook jongeren interesseren voor toneel. Dat lijkt gezien de belangstelling donderdagavond (veel ouders met kinderen) wel te lukken. Ook de vertoonde schermbeelden die af en toe het verhaal ondersteunen, dragen daar ongetwijfeld aan bij.

Kleding en decor waren goed verzorgd. Evenals de effecten: de storm die over het dorpje raast is realistisch en de brand in het graanveld. Minpuntje: het geluid was niet altijd optimaal. Over de ontknoping zullen we niets zeggen. De totempaal uit de titel blijkt een aanwijzing voor de werkelijke bedoeling van het verblijf diep in het bos.

artikel AV - science fiction800

vuurplaats

IJZERLO Een gezonde spanning begint zich langzaam meester te maken van de cast van het openluchtspel Totem. Het stuk speelt zich af in de verre toekomst na een grote wereldwijde ramp. Een kleine groep overlevenden heeft een dorpje gesticht. Het decor is bijna klaar, de acteurs zijn in de juiste kleding gestoken, iedereen kan de teksten wel dromen, de laatste hand wordt gelegd aan het licht en geluid. Op donderdag 13 augustus moeten alle puzzelstukjes in elkaar vallen, op die avond voeren de amateurspelers voor de allereerste keer het futuristische openluchtspel Totem op. Het stuk is vijf keer te zien aan de Huisstededijk 12 in IJzerlo."Het is zo bijzonder, zo nieuw en zo anders… Je moet het gewoon zien", zegt PR-man en acteur Harry Eenink. De voorverkoop is in volle gang, kaarten zijn verkrijgbaar voor € 12,50 euro bij Meneer Kees, het VVV en Messink & Prinsen in Aalten, Brunsveld Buurtsuper en Hoftijzer Landbouwmechanisatie in IJzerlo en bij Warenhuis Raterink in Dinxperlo. Via e-mail kunnen eveneens kaarten worden gereserveerd.

Belevingsopenluchtspel Totem in IJzerlo

artikel Aalten Vooruit klein
Drie actief betrokkenen van het Openluchtspel in het decor aan de Huisstededijk.
Van links af: regisseur Remco Wassink, kostuumontwerper Liesbeth Hoftijzer en speler Harry Eenink. 

“Het wordt een belevingsopenluchtspel. Er valt van alles te zien, voelen en horen!” Aan het woord is Remco Wassink. Hij is regisseur van het openluchtspel IJzerlo, georganiseerd door de Christelijke Oranjevereniging IJzerlo. Door Ellen Wamelink IJZERLO - De titel van het spel is ‘Totem’. Op 13, 14, 20, 21 en 22 augustus wordt het spel opgevoerd aan de Huisstededijk in IJzerlo. Het lijkt in niets op andere openluchtspelen. “Nieuwe schrijvers, nieuwe regisseur en een verrassend thema.” Ruim een jaar geleden meldden zich drie schrijvers, allen (oud-)IJzerloërs, bij de Oranjeverenging: Arjan Tolkamp, Robin van Eerden en Marijn Kraaijenbrink, samen ook bekend als theatergezelschap Warm. Wat de oranjevereniging ervan vond als zij het openluchtstuk voor hun rekening zouden nemen. Deze stemde toe, wetende dat het dan ook een compleet ander openluchtstuk zou worden. Remco Wassink, docent drama, werd aangetrokken als regisseur. Wassink had carte blanche in het aantrekken van spelers en heeft een groep mensen om zich heen verzameld waar hij een klik mee heeft. “We brengen heel wat uurtjes samen door, dan is het belangrijk dat je elkaar aanvoelt en het leuk hebt samen”, aldus Wassink. Van de vijftien hoofdrolspelers zijn er vier ervaren. De rest heeft geen toneelervaring. ‘Maar iedereen gaat er voor de volle 100 procent voor. Het enthousiasme spat eraf!” Overleven Totem speelt zich af in 2065. De wereld is vergaan. Een groepje mensen heeft weten te overleven en een eigen maatschappij opgebouwd. Dan wordt er een gewonde man gevonden, die niet uit de gemeenschap komt en een andere taal spreekt. Dit gegeven zorgt voor grote verwarring. Het openluchtspel wordt sinds 2000 opgevoerd op een idyllische plek aan de Huisstededijk. Een van de spelers, Harry Eenink, laat vol enthousiasme de vorderingen bij de decorbouw zien. De bouwers, allen ook vrijwilligers, moesten veel meer werken vanuit hun fantasie. Hoe zou een gemeenschap eruit zien als de wereld zou vergaan? We zien een uitkijkpunt bovenin een boom, huisjes en een oude bus die omgebouwd is tot noodhospitaal. Ook aan levende have, kippen en schapen, zal het niet ontbreken. Kostuums Ook voor de kostuumontwerpers lag er een bijzondere opgave. Liesbeth Hoftijzer, ook al betrokken bij het ontwerpen van de kostuums 5 jaar geleden, is met veertien vrouwen druk in de weer, ‘en we moeten nog wel wat avondjes achter de naaimachine’. De kostuums zijn gemaakt van restmaterialen. Zo is er een jurk van fietsbanden en een van aardappelzakken. De kleding worden al volop ingedragen tijdens het oefenen. “Ik was een kostuum kwijt. Bleek dat al tijden bij de speler te zijn die het dagelijks droeg, zodat het een echt gedragen indruk geeft!”, lacht Liesbeth. Alle drie zijn ze onder de indruk wat de IJzerlose gemeenschap tot stand brengt bij de organisatie van dit stuk. “Er zijn er wel 80 vrijwilligers bij dit project betrokken. Die werken allemaal keihard om er een geweldig stuk van te maken. Machtig mooi vind ik dat!”, aldus een enthousiaste regisseur.

 

P1030831 16-9 800

Karin Stronks

Openluchtspel TOTEM over verre toekomst                               27-05-2015 13:35 

 1. IJZERLO - De voorbereidingen zijn in volle gang, bij mooi weer wordt al buiten op locatie gerepeteerd, eind augustus en begin september wordt het openluchtspel Totem opgevoerd in IJzerlo. Een stuk dat de bezoekers meevoert naar een verre toekomst. De locatie is schitterend, en verbeeldt een eenvoudige nederzetting in het bos, ingesloten tussen onherbergzame natuurgebieden. Een gebied waar een groepje mensen leeft als duizenden jaren geleden.
  Een ramp heeft vrijwel de hele aarde verwoest. Slechts een paar mensen overleefden en bouwden van gevonden materialen simpele hutjes. Inmiddels is de tweede generatie geboren, vredig en rustig kabbelt het leven voort. Tot er een vreemdeling het dorpje binnenkomt. En er toch meer blijkt te bestaan dan deze nederzetting. De vreemdeling doet het veilige kleine wereldje op zijn grondvesten schudden, evenals de natuurrampen die het dorpje teisteren.
  WARM" Het is een prachtig verhaal, geschreven door drie leden van theatergroep WARM, zij hebben hun fantasie behoorlijk losgelaten op het thema 'toekomst'. Want de Oranjevereniging wilde graag een vernieuwend stuk opgevoerd zien. Arjan Tolkamp, Robin van Eerden en Marijn Kraaijenbrink, WARM zonder W, hebben gebrainstormd en hebben de ruwe tekst voorgelegd aan de Oranjevereniging. Met enthousiasme is het stuk ontvangen en de schrijvers hebben het uitgewerkt tot wat het nu is!" Aan het woord is Harry Eenink, één van de acteurs van Totem.
  DECORTijdens het gesprek met hem en regisseur Remco Wassink druppelen langzamerhand de amateur spelers het erf op aan de Huisstededijk 12 in IJzerlo waar achter de boerderij in het bos de contouren van het decor langzamerhand vorm krijgen. Rond half acht is er een kop koffie of thee, precies om acht uur beginnen de repetities. De basis van het decor is bos, een zestal eenvoudige hutten en een enorme paal op een soort plein. Een achttal jongeren uit IJzerlo is verantwoordelijk voor de bouw van het decor. Het ziet er prima uit, je waant je jaren terug in de tijd terwijl het eigenlijk ver vooruit is. Een lint markeert de plek waar de tribune zal beginnen. Van twee kanten kunnen acteurs de binnenplaats opkomen.
  PRIMEUR"Het openluchtspel is een verhaal van onrust en emotie, over hoe we met de aarde en met elkaar omgaan, er zit romantiek, drama en humor in en het is gewoon spannend! Voor de acteurs, allemaal amateurs uit de buurt is het best een moeilijk stuk. Op twee mensen na heeft niemand veel ervaring met acteren maar met veel enthousiasme en ook tijd komen we een heel eind! Ik vind het mooi om te zien hoe serieus iedereen er mee bezig is", legt Remco Wassink uit. De regisseur is docent drama aan het Graafschap College, voor hem is het de eerste keer dat hij een grote productie zoals dit regisseert. Eveneens is het stuk een primeur voor theatergroep WARM, die ook wortelt in IJzerlo. Een openluchtspel heeft WARM nog niet eerder geschreven. wel hebben de heren fantasie genoeg en ruim ervaring met het schrijven van sketches. De theatergroep heeft jaren geleden al bij de Oranjevereniging aangegeven dat ze graag een keer het script voor het openluchtspel wilden schrijven.
  POSITIEF Alle betrokkenen zijn positief en enthousiast over het openluchtspel Totem dat deze nazomer wordt opgevoerd. Elke vijf jaar wordt een openluchtspel opgevoerd, vanaf 1980. Harry Eenink: "We hebben ons natuurlijk ontwikkeld, we leren elke keer weer bij. Het mooiste van alles is om samen met een groep enthousiastelingen zo'n groot evenement op poten te zetten, qua spel, decor, catering, licht, geluid. We hopen op mooi weer en heel veel bezoekers!"
 1. Op de foto: De acteurs van Totem, met pet regisseur Remco Wassink.

Openluchtspel “TOTEM” in de steigers

IJzerlo.  De voorbereidingen voor het openluchtspel “Totem” in IJzerlo zijn in volle gang. Een acht man sterke bouwploeg is sinds november druk in de weer met allerlei materialen om te zijner tijd in het bos aan de Huisstededijk een heuse nederzetting te doen verrijzen. Elke maandagavond wordt met veel enthousiasme en creativiteit gewerkt aan het decor van dit stuk, geschreven door drie IJzerlose jongemannen. Arjan Tolkamp, Robin van Eerden en Marijn Kraaijenbrink, bekend van theatergroep “ WARM”,  hebben ruim een jaar gewerkt aan het script. Het handelt over een groep mensen die met elkaar proberen te overleven nadat ze als enigen zijn overgebleven op een aarde die is getroffen door natuurrampen met een verwoestende uitwerking. Onder leiding van regisseur Remco Wassink wordt elke donderdagavond gerepeteerd in het achterhuis van de familie Westendorp, nabij de locatie in het bos aan de Huisstededijk waar in augustus de voorstellingen zijn te bewonderen. Wederom zijn, zoals te doen gebruikelijk in IJzerlo, spelers uit de buurtschap geplukt die een rol gaan spelen die hun op het lijf is geschreven. Dat hier een aantal mensen tussen zitten zonder enige toneelervaring maakt de uitdaging des te groter. Een bijzondere taak is weggelegd voor de kledingcommissie, onder leiding van Liesbeth Hoftijzer, die het verrassend moet aankleden en gebruik gaat maken van niet alledaagse materialen. Al deze inspanningen moeten leiden tot een boeiend en vernieuwend openluchtspel met veel audio/visuele aspecten. Ook ondersteunende muziek speelt hierin een belangrijke rol. Het geheel wordt georganiseerd door de C.O.V. IJzerlo. Voor de achtste maal in successie vind dit vijf-jaarlijks evenement plaats en wordt een traditie voortgezet die haar aanvang vond in 1980. Met veel inzet wordt op allerlei fronten gewerkt om ook deze editie weer tot een succes te maken.
Speeldata: 13, 14, 20, 21 en 22 augustus 2015.

decor